Actualitat https://www.blogger.com/blog/page/edit/1887214646559939456/2741053002066028077

27.2.21

El Concurs de Fotografia del Farró David Moragas: Conversa amb Xesco Ginjaume

Em trobo amb en Xesco al banc de la placeta Mañé i Flaquer. Just al davant del Centre Mèdic Vallirana que ell va crear i on, durant molts anys, ha exercit sàviament el seu rol de “el practicant de la placeta”. 

Ara, jubilat de nou, m’acompanya en aquest passar els dilluns al sol, en el que jo ja soc experta. En Xesco fa temps que és un membre molt actiu de la Junta de Veïns Farró, un imprescindible en tota mena de mogudes que s’organitzen al barri. Avui ens hem trobat per parlar del Concurs de Fotografia del Farró que aquest any ha celebrat la seva desena edició i ha pres el nom de Concurs de Fotografia del Farró David Moragas. 

La fotografia Generacions de Laura Mir Mirada va obtenir el 1er Premi de l'any 2020

FF.- Fa deu anys era el 2010, com se us va acudir fer un concurs de fotografia?

XG.- La idea va sorgir quan estàvem organitzant l’ArtFaró. Ens trobàvem aquí, a la plaça, per organitzar-ho tot. Hi havia el meu pare, que va fer amistat amb el David. A mi la fotografia sempre m’ha agradat molt. Era una afecció que compartia amb l’Anna, la meva dona, que ens ha deixat fa poc. Ens agradava sobre tot la fotografia de natura, la de muntanya. És una fotografia que et dona moltes alegries. Recordo que amb l’Anna vam estar molt de temps buscant una flor endèmica del Pirineu, el lirium martagon, i un dia en una excursió vam arribar a un prat i en vam veure una mata immensa. Quina il·lusió que ens va fer!. 

FF.- Però has acabat fent un concurs de fotografia urbana.

XG.- No ben bé. Al tema lliure hi ha de tot. Un dia el David em va comentar què em semblava fer un concurs de fotografia i perfecte, ens hi vam posar. En David era molt col·laborador, podies demanar-li qualsevol cosa, així que cada any ho organitzàvem entre els dos.

La fotografia Nadó de Mercè Albaigès Riera va obtenir el 2on Premi de l'any 2020

FF.- Jo creia que sempre havia estat vinculat a la Festa Major.

XG.- Mica en mica, va anar estant més vinculat a la Festa Major. Des de l’inici s’ha mantingut la mateixa proposta: un tema lliure i un tema dedicat al barri del Farró. Les exposicions també s’han fet des de el primer any. Abans es feien a la casa Sagnier i també s’havien fet al bar Cervantes de Guillem Tell, que ens deixava el menjador. I sempre s’ha fet al Perrocker. La idea es que l’exposició, amb totes les fotografies presentades, sigui itinerant i pugui arribar a més veïnat.

La fotografia Confinades d'Ariadna Ginjaume Huguet va obtenir el 3er Premi de l'any 2020

FF.- I ara es fa l’exposició a la Vil·la Urània.

XG.- Al principi a Vil·la Urània no trobàvem un espai per exposició i la fèiem al bar, però aquest any s’ha pogut fer a la recepció i al espai que hi ha abans de l’entrada a la Sala Polivalent i ha quedat molt millor.

FF.- I com va la participació? N’esteu contents? 

XG.- El concurs està obert a tota mena de participants. No posem cap límit. Però de fet no hi participa cap professional…potser els premis no són prou atractius per a ells. Són afeccionats però amb un bon nivell. Hi ha participants que ja són tradicionals i que són molt bons. Tens l’Angel Mur que va tot el dia pel carrer amb la seva màquina penjant, en Joan Fresquet, la Mercè Albaiges, en Marcel Urgell. Pràcticament, jo diria que des del tercer any, hi ha un grup de participants que sempre es mantenen. 

Majoritàriament son veïns i veïnes del barri, però també hi ha gent que ho saben i venen d’altres barris. Aquest any, per exemple, teníem un participant que és de Sant Cugat, la meva filla que viu a Sant Andreu. La guanyadora d’aquest any, la Laura Mir que va guanyar el Primer Premi, viu a Vallcarca. Era la primera vegada que participava. La Mercè Albaiges tampoc és del barri però la vaig conèixer al Jardí Botànic en un projecte que havíem de fer fotos de totes les plantes. Vam fer amistat i li vaig parlar del Concurs. Es va animar a participar i mira, s'ha convertit en una participant habitual. El nombre de participants s’ha mantingut més o menys fixe. Potser anem creixent una mica, però molt a poc a poc. Aquest any per exemple hi ha hagut quatre participants nous. 



Festa de cloenda de l'exposició de fotografies a la Perrockia

FF.- Quin forma part del jurat?

XG.- Un membre de la junta de Veïns Farró, un membre d’ArtFarró o de Comerç Farró, un professional de la fotografia, algú de l’ajuntament i un veï.

FF.- Em crida l’atenció que hi ha un premi que és votat per la gent. Com funciona això?

XG.- Aquesta és una innovació d'aquest darrer any. A l'exposició que es fa a la Perrokia vam posar una urna i els visitant podien votar la fotografia que més els agradava. Al final van coincidir i va sortit premiada Generacions, igual que al jurat convencional. Ho repetirem perque així és més participatiu i divertit.

FF.- Pel que fa al contingut de les fotografies feu sempre dos temes: Lliure i Farró

XG.- De fet tots els temes es tracten de manera molt lliure. En el tema del Farró tan hi cap una façana, com un personatge, un petit motiu. A mi personalment sempre m’ha agradat molt la fotografia de natura i sempre he participat amb aquests temes, menys una vegada que vaig guanyar el Primer Premi amb una fotografia que és la ma del meu pare pintant un quadre. 

FF.- I des del punt de vista de la fotografia, que diríeu del nivell dels participants?

XG.- El nivell és molt alt. Són fotografies de molta qualitat.

FF.- Hi ha algun lloc on es recullin les fotografies premiades?

XG.- Hauries de buscar a les xarxes socials, a Instagram, a Facebook. No sé si les podríem trobar totes. 

FF.- Aquest any no compta perquè és “raret”, però esteu contents de l’assistència a l’exposició? 

XC.- Es fa molt difícil de controlar. Al Perrocker la veu força gent i aquest any, que al fer-la al vestíbul de Vil·la Urània l’ hauria vist tothom que passa per allà, com que no hi ha hagut cursos ni tallers presencials, dons no ha sigut tan. L’any que ve serà quan veurem l’efecte.

L'exposició de fotogafies al vestíbul de la Vil·la Urània

FF.- Aquesta any ha estat molt difícil i ple de problemes, però al final tot ha arribat a bon port...Quines perspectives de futur hi ha?

XJ.- Ens agradaria seguir amb el mateix esquema però fer créixer una mica el nombre de participants. Arribar a més gent. Això sempre és difícil. No volem repetir trofeus i aixó no sempre és fàcil. Hauríem de fer més difusió. Publicitar-ho més.

FF.- Dons ara mateix, aquí, ho podem fer: veins i veïnes, lectors del Finestres, si us agrada la fotografia, aneu pensant en presentar-vos a la 11ª convocatòria del Concurs de Fotografia del Farró David Moragues. Xesco, quan surt la propera convocatòria?

XG.- Cada més de juliol fem un cartell, normalment uitlitzant la fotografia guanyadora l'any anterior, i el repartim per les botigues del barri.

FF.- També el penjarem a Finestres del Farró. Dons ja ho sabeu....estigueu atents.





5 comentaris:

  1. Enhorabona per la iniciativa! Enguany he participat per primera vegada, animada pel meu pare, amb una foto que li va semblar molt bonica, juntament amb la meva filla nounada durant el confinament. He guanyat el tercer premi. Moltes gràcies a tots, i a continuar fent barri!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es una fotografia preciosa Ariadna. Emocionant!

      Elimina
  2. Gràcies Araceli per aquesta entrevista,i per el teu blog en general què ens ajuda a tots plegats a conèixer una mica millor aquest nostre meravellós barri què és el Farró, Molt bona Feina i endevan

    ResponElimina
  3. Felicitats per la iniciativa i ENDAVANT!
    Molt boniques les tres fotografies premiades i FELICITATS Ariadna en aquesta teva primera vegada de participació, és una foto preciosa i tendre alhora.

    ResponElimina
  4. Moltes felicitats per aquest 10 anys de Concurs. Cal seguir endavant amb la mateixa força i il·lusió!. Intentarem ser-hi en aquesta propera convocatòria.

    ResponElimina