Actualitat https://www.blogger.com/blog/page/edit/1887214646559939456/2741053002066028077

Itineraris


Segueixo passejant, i ara sé on vaig. Gabriel Ferrater 

Aquesta secció és un projecte conjunt de Pep Arisa i Araceli Vilarrasa. Ens proposem anar transformant allò que hem anat sabent sobre el barri en amables passejades pel Farró.

Us poden servir per entretenir un diumenge al matí anant a descobrir els secrets que amaga cada casa, cada carrer, per organitzar jocs de pistes amb els nens o bé per convertir-vos en guies i acompanyar a amics i coneguts en la descoberta del vostre barri.

Sovint utilitzarem informacions i coneixements que ja han estat publicats a altres posts, o a articles de Coses del Farró. Així teixirem una xarxa de coneixement que s’anirà fent cada vegada més tupida. Perquè, ja coneixeu el nostre lema: “només s’estima allò que es coneix”.


EL CARRER SEPTIMÀNIA per Pep Arisa

Us proposem un itinerari pel carrer Septimània, casa per casa. Degut a la llargada i densitat d’aquest itinerari l’hem organitzat en cinc posts corresponents el primer a tot allò que cal saber abans de sortir de casa i els 4 següents a les diferents etapes.

En moltes ocasions el post us enviarà a altres posts que ja hem publicat on podeu ampliar informació sobre coses que van passar en aquest carrer.


PASSEJANT PER LA RIERA DE SANT GERVASI per Ferran Colombo i Araceli Vilarrasa

Un recorregut pels indicis i restes del la llera de la riera de Sant Gervasi, desapareguda sota la irbanització. Distancia aproximada  1,5 Km.. Durada: 3 hores. Hem dedicat un post a cadescuna de les 7 parades que conformen aquest itinerari.



Una passejada on podreu descobrir i admirar, casa per casa, algunes mostres del singular patrimoni arquitectònic i veïnal del nostre barri, així com la vegetació d’aquest petit pulmó verd. Entrareu per la porta del carrer Saragossa i recorrereu tot el passatge fins a sortir per la porta del carrer La Gleva. Distancia 0,1 Km.. Durada: 45 minuts



Un itinerari per la història, l’arquitectura i els nostres records del carrer de Vallirana, l’antic carrer de la Cruz , obert i urbanitzat l’any 1850 per en Joaquim Ferret i Mandri. En aquesta primera part recorrerem la part baixa del carrer, que és on comença: des del Passatge Mulet al carrer Francolí. Distància aproximada 0,4 Km. Durada: 1 h.



Aquest itinerari està basat en els continguts de l'article "El jardí perdut. Escenaris de la infància de Mercè Rodoreda al Farró" publicat a Coses del Farró. En aquesta primera part trobareu les informacions de les primeres parades, que fan referència als llocs de la infància de l'escriptora. Distància aproximada 1 Km. Durada: 1 h



En aquesta segona part recorrerem els espais que ens parlen d'una Rodoreda ja adulta, de la seva vida de casada, de la seva fugida a l'exili i del seu retorn a Barcelona i al barri. Distància aproximada 1,5 Km. Durada: 1 h 30 m.
























5 comentaris:

  1. Volia tenir noticies de la llibreria Taüll del carrer Vallirana (jo la recordo com a Librería Tahull, parlo desl primers anys setanta). Algú em podria dir alguna cosa?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, precisament en Pep Arisa en parla al post El carrer Vallirana. Primera part: Vallirana de Baix. Si en recordes alguna cosa més i ens la vols explicar...ja ho saps.

      Elimina
  2. Jordi Carreras20/1/23 20:16

    Us volia preguntar si sabeu si la Torre dels Capellans limitava al nord amb l'actual carrer de la Torre, o bé aquest carrer encara no existia perquè la torre l'incloïa
    Agraït

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Hola,
    Tal com dius, el carrer de la Torre vorejava la part nord-est de la Torre dels Capellans. Anteriorment aquesta finca havia estat més extensa i limitava amb les propietats dels Carmelites dels Josepets. El carrer va ser obert el 1850 quan Joaquim Castanyer, que havia comprat la finca als pares felipons, la va parcel·lar i va deixar el casal principal envoltada dels seus jardins. Tens més informació d’aquest tema al post La plaça de la Torre canvia el seu nom pel de plaça Antoni Tàpies, i també al article ARISA, P., 2020, El Vell Farró, Coses del Farró, 13, Sant Jordi, pàg. 5

    ResponElimina