Col.lecció de fotografies antigues del Farró
"L'entrada principal tenia un portal amb una reixa modernista molt bonica. Per un costat i l'altre estava emmarcada per dos pilars que tenien al cim i com a coronament els busts de l'actriu i del seu marit, que crec que era també l'actor Julian Romea i que es miraven l'un a l'altre”(1).
La potent imatge del carrer Saragossa encapçalat per aquesta magnífica portalada amb els busts dels dos grans actors quedava sospesa en la boira de la imaginació.
Doncs aqui la teneiu: aquesta és la imatge de la porta en dues fotografies descobertes per en Guiu Asbert, lector d'aquest blog, que ha tingut l'amabilitat de fer-me-les arribar.
La primera és una fotografia feta l'any 1920 per Josep Salvany i Blanch (1866-1929) i pertany al fons fotografic Salvany de la Biblioteca de Catalunya (3). Segons ens informa la fitxa del document correspon a l'entrada "d'una finca del barri del Putxet de Barcelona", va ser feta amb una càmera Hasselblad i es conserva en una placa de vidre estereoscòpica de 6 x 13 cm.
Aspecte actual de la porta del carrer Putxet 29
A la segona fotografia, feta 26 anys després, la vegetació que amaga el cim del pilar de la dreta, fent quasi desapareixer el bust de Julian Romea, ens fa sospitar una época d'abandonament de la casa en época de postguerra.
Un altre fet a remarcar és que la posició de la porta no correspon a la parcel·la que actualment arribaria a la casa del carrer Cadis 17-21, que és l'entrada al jardi de la finca del carrer Putxet 29.
També aixó té la seva explicació. Efectivament, a l'Arxiu Contemporani hem pogut trobar un document que constata que al 1960 es van replantejar les alineacions de la finca del carrer Putxet 27 (4). En aquest moment és va integrar l'entrada i part del jardi de la casa de Matilde Díaz a la parcel·la del carrer Putxet 27 i 29, que formen part del parc de Can Bertran.
Segurament va ser en aquest moment quan es va modificar la tanca i es va fer desapareixer la porta reixada. L'Elvira ho explica així:
"Anys més tard es va vendre el jardí i al cap de poc temps la reixa i els busts que ornaven la mateixa varen desaparèixer...... Busts i reixa qui sap on hauran anat a parar, la reixa segurament fosa i els busts trinxats als derribos tal i qual"(2).
Segurament va ser així, pero ara, gràcies a la feina i a l'interès de'n Guiu Asbert, ja sabem com eren. Escriurem als arxius que guarden aquestes fotografies perque el peu de la foto passi de fer referencia a una anònima torre del Putxet, a dir que era la porta de la casa que l'actriu Matilde Diez va tenir al barri del Putxet i que els busts representen a la mateixa actriu i al seu marit, Julian Romea.
Així haurem contribuit a fer un petit forat a aquesta boira d'oblit que envolcalla el passat (6). Moltes gràcies Guiu.
Comentaris
Agrairem molt que ens facis algun comentari i que, si és el cas, afegeixis els teus records o ens preguntis tot allò que trobes a faltar.
Finestres del Farró vol ser un blog de barri, obert a la participació de tothom.
(4) AMCBCN, 1960, Planol de replenteig d'alineacions que afecten la finca de Nuria, Marta Perez Berned, situat al c. de Putxet, 27. Expedient 19887
(5) FARRERAS E., ob. cit.
Quina ràbia que desaparegués! Cada setmana un parell de cops quan vaig a córrer hi passo pel davant. Ara miraré la nova porta amb molt de «carinyo»...
ResponEliminaSóc Ferran Galmés , i l'any 1935 vaig néixer darrere d'aquest reixat , on hi havia la casa dels masovers del qual jo era el tercer fill , hi vaig viure fins als 23 anys , tinc alguns records d'aquesta època encara que l'edat no perdona i alguns s'esborren , un d'ells crec recordar que les pedres eren de Montjuïc dels dos pinacles on hi havien els bustos de Julián Romea i la Matilde Díaz , eaquella època crec recordar bastant clar que els va comprar un marbrista que hi havia al carrer Saragossa baixant a l'esquerra tocant Guillem tell que ja no existeix naturalment però jo crec que aquest senyor els va comprar no per destruir-los i pot ser que siguin algun lloc
ResponEliminaTinc d'altres records encara potser no molt clars , de tota aquesta època quan el Reixac en quan els que van comprar la casa de can Bertran i el jardí de can Capdevila que era llavors Capdevila , entre d'altres coses .
ResponEliminaHola Ferran Galmés. Fins avui no he vist el teu comentari que t'agraeixo molt. El marbrista que recordes debia ser Marbres Barba que estava al carrer Saragossa cantonada Guillem Tell, on ara hi ha la farmàcia.
ResponEliminaTé molta lògiva que ell els comprès però ves a saber on han anat a parar les obres d'aquests marbrista quan va tancar. Encara potser podrien seguir aquest fil i trobar els busts!
Si vols escriure els teus records, encara que sigui de manera desordenada, els podriem convertir en un nou post que ens ajudaria a saber més coses del barri. Si vols parlem-ne per mail finestresdelfarro@gmail.com.
I moltes gràcies!