dilluns, 3 de febrer de 2014

L'Associació de Veïns i Comissió de Festes del Farró

Tots els dimecres a partir de les 6,30 h. als locals de E-Pro, Vallirana 42, hi ha una reunió de l'Associació de Veïns i Comissió de Festes del Farró. És oberta a tots els veïns i veïnes que tinguin alguna cosa a plantejar. 


Hi vaig anar un d'aquests dimecres i allà vaig trobar l' Alicia Cercós, l'Ester Rodriguez i en Marc Pujol. Jo volia saber coses sobre la història de l'Associació, sobre els seus objectius i els seus projectes però aquest dia no vam poder entrar en detall perquè va arribar la Rosa, una mestra de l'Escola MM Concepcionistes i es van posar a coordinar un munt de coses sobre l'ús del pati de l'escola a les festes populars, la participació del veïns en el projecte Patis Oberts… En fi que tenien una feinada. Per acabar-ho d'arreglar al cap de poc va arribar la Teresa, de La Petita Miranda, i amb ella havien de parlar de l'organització de la rua de Carnestoltes que faran els petitons.

I és que al darrera de les festes que tots gaudim hi ha molta feina. Una feina que fan uns veïns i unes veïnes plens d'empenta i il·lusió.


Festa solidaria del Farró. Desembre 2013. Actuació de l'Escola Trèmolo


Així que un altre dia vaig quedar amb l'Alicia i l'Ester per parlar més tranquil·lament. Havíem quedat al Liadísimo, Guillem Tell 23, i així que van arribar vaig tenir la impressió que ens coneixíem de tota la vida i que és molt fàcil compartir amb elles el seu interès pel barri.

M'expliquen que els antecedents de l'actual Associació s'han de buscar a finals dels anys 70, en el moviment veïnal. D'aquell moviment va sortir una comissió que es deia Comissió de Festes de la Plaça Mañé i Flaquer i dels Carrers Vallirana, la Torre i Santjoanistes de Sant Gervasi. Així, tot seguit.


- Amb aquest nom tant llarg - diu l'Ester- ja es veu que la idea de barri encara s'anava construint. El Farró, respecte Sant Gervasi, no se sap ben bé on queda. És com la part de baix del Putxet. Molta gent es pensa que això es Gràcia.


En aquesta etapa és conserva la Festa Major al setembre, que es quan s'havia fet tota la vida. 


Arriba el curs 96-97 i aquesta Comissió de nom tant llarg deixa pas a l'Associació de Veïns i Comissió de Festes del Farró; una associació que va anar fent via fins arribar al 2012, any en que es recrea amb la participació de tres entitats del barri: la Colla Humorística de Sant Medir, l'Associació d'Amics d'un Farró Digne i L' Associació de Veïns Entre Places. 


Tot hi que els components de la Junta hi són a títol personal, la idea és que la seva vinculació amb les entitats enforteixi l'Associació.


La Junta actual està formada pels següents veïns i veïnes:
·      Jaume Baches, president
·      Carles Gual, vice-president
·      Marc Pujol, tresorer
·      Ester Rodríguez, secretaria
·      Alicia Cercós, vocal
·      Francesc Ginjaume, vocal
·      Raul Gallegos, vocal


- Aquest equip ha recuperat la tradició que la Festa Mayor es faci al setembre - diu l'Alicia - que és quan es feia des de principis del S. XX, en dies diferents de la del Putxet i de la de Sant Gervasi, que sempre s'han fet pel juny.


Xarrant, xarrant passem de parlar de la història a parlar de la feina que fan. 


- Una mica de tot. Els sorolls, els aparcaments, les hores de càrrega i descàrrega a les places… Ara s'ha aconseguit posar les jardineres al carrer Francolí - diu l'Ester - Escoltem als veïns i parlem amb el Districte. Comptem amb la col·laboració del Sr. Lluís Teixidó que és expert en urbanisme i ens ajuda molt.
I de la cura de l'espai urbà a les festes. 

-Per nosaltres el calendari festiu comença al setembre amb la Festa Major. Al novembre, a partir d'aquest any, col·laborem amb la Festa Country que organitza el Pepetes Bar.  Al desembre tenim la Festa Solidaria que es una idea de l’Associació de Veïns que es va fer per primera vegada el 2012. Aquest any s'ha englobat a la Xarxa d'Acció Social del Districte. En el nostre cas fem recollida de menjar, roba, diners... per fer arribar a les nostres entitats de referència: Fundació Putxet, Mujeres Latinas Sin Fronteras i Assís Centred'Acollida. La Recollida de Joguines de la Campanya de Reis es una tradició que es fa des de principis dels anys vuitanta. El gruix de joguines les fem arribar a la parròquia Mont Carmel, tot i que una petita part va a parar a les famílies del Districte que el Centre de Serveis Socials ens remet. Tot això aquest any ja ha passat.

La Fira al carrer Septimània durant la Festa Solidaria. Desembre 2013


- D'ara en endavant tenim el 16 de Març la calçotada. Per Sant Jordi fem una venda de roses que ens ajuda econòmicament. Aquest any per la Mare de Deu de Montserrat, tindrem una ballada de sardanes. Després ja ve la Fira de Sant Ponç, el 12 de Maig, i acabem amb la revetlla de Sant Joan.- Però abans de l'estiu ja hem de tenir-ho tot preparat pel setembre. Especialment aquest any perquè el 6 o el 7 de setembre, abans de la Festa Major, farem una festa pel avis.

El patge reial recull joguines a la Plaça Mañé i Flaquer. Gener 2014.


A banda de les festes, l'Associació té ara un projecte molt estimat: el nou Centre Cívic Vil.la Urània que ben aviat es començarà a construir remodelant la casa del carrer Saragossa 29 que l'astrònom Comes i Solà va deixar a l'Ajuntament de Barcelona. 

- Pel Gener del 2012 com Associació de Veïns -m'explica l'Alicia - vam convocar una assemblea de barri que va tenir lloc a l'edifici Oasis del carrer Saragossa.  Vam recollir moltes idees i les vam traslladar al grup de treball que havia de definir el projecte.
 Més tard, pel novembre del 2013 en Jaume Baches, com a president de l'Associació, va formar part del jurat del concurs de projectes. En el projecte escollit es recullen els usos que havien estat definits pel grup de treball. 


Ja ho veieu, en tot això estan ficats els de l'Associació de Veïns. Reben una petita subvenció del districte municipal que representa una tercera part del seu pressupost. Intenten que les festes interanuals s’autofinancin i que la venda de roses i la de productes durant la Festa Major acabi de fer quadrar els números. No tenen socis perquè creuen que no cal. L'Associació és oberta a tothom que hi vulgui participar. 


-De fet -m'expliquen - moltes coses, com els berenars o els aperitius de les festes, ens les donen els comerciants del barri. Hi ha cada vegada més gent que ens dona un cop de mà.


Quan els pregunto quins són els seus projectes pel futur, totes dues ho tenen molt clar.


- Poder fer una revista o butlletí de l'Associació i que el Centre Cívic funcioni a finals del 2015.


Que així sia.

Els podeu trobar també a Facebook: Associació de Veïns i Comissió de Festes del Farró
L'ESTER RESPON EL QUESTIONARI FERRONENC

1.     De quin color és el Farró?
    Per mi el Farró és blau. Blau del cel clar com el   d'avui
2.     Quin és el millor adjectiu per definir-lo?
    Familiar, cassolà, un poble
3.     Quin és el teu racó predilecte del barri?
    El racó que més m'agrada és el Passatge Sant Felip, tot i que el meu espai   és la placeta Mañé i Flaquer, el centre del poble.
4.     Formula un desig de futur pel Farró
    
       Què el barri no perdí l'essencia. 
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada